Netcad NCZ Dosyalarını Web’te Açma
- Published on
Article Number : 5
Uzun zamandır blog yazısı yazmıyordum ancak bunun sebebi tabii ki çok fazla yoğun çalışıyor olmam. Neyse ki minik bir fırsat buldum ve bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle özelliği hızlıca bir anlatayım.
Haritada Nasıl NCZ Açarım ?
Adım Adım ilerleyelim
- https://editor.gislayer.com/ sitesine gidin ve üye olun. Gmail’i olan arkadaşlar şanslı çünkü direkt girebilirler. Gmail dışında ki mailler için mailinize gelecek olan firebase mail onaylama linkini tıklamayı unutmayın. Nadiren spam klasörüne düşebilir bunu da unutmayın.
- Mail onayından sonra tekrar siteye dönün ve giriş yapın. Neredeyse herşey tamam!
- NCZ dosyanızı sürükleyip haritaya bırakabilir ya da Veri => Dosya Ekle => NCZ Dosyasını seçerek devam edebilirsiniz.
- İlk iş size projeksiyon sistemini soracak. 2. Satırda bulunan EPSG listesinden dosyanızın projeksiyon sistemini yükleyin ve kaydedin.
- Dosyanızı bilgisayarda ki konumdan seçerek içeri ekleyin.
- Dosyanın büyüklüğüne göre biraz zaman alabilir ancak açılacaktır.
- Okuma işlemi tamamlandıktan sonra geometrileriniz nokta, çizgi ve kapalı alan bulunması durumunda haritada görüntülenecektir.
Ola ki dosyanızı açamadınız. ali.kilic@gislayer.com maili üzerinden bana gönderin. hatayı bir şekilde bulurum.
hadi hayırlı olsun !
Nasıl kullanacağınızı daha hızlı anlatabilmek youtube videosunu izleyebilirsiniz
Peki Neden Böyle Bir Şeye İhtiyaç Duydum?
Daha önce NCZ dosyasını okuyan insanları Linkedin üzerinden bulup kaynak kodunu istedim ancak ya vermediler ya da büyük paralar teklif ettiler. Elbette benim açımdan bu hoş bir durum değil ancak uzun süre tekrar bu konu ile ilgilenmedim.
Linkedin‘de şu gönderimin ardından GISLayer Türkiye kullanıcıları için NCZ dosyasını okumam gerektiğini farkettim.
Daha sonra yorumlar arasında **Türker Akbulut’**un bir reposun denk geldim. C# ile NCZ dosyasını okuyan bir kod’u public olarak paylaşmış. Kendisine teşekkür ederim. Kodu biraz izledikten sonra sadece noktaları filtrelediğini farkettim. Ancak ihtiyacım olan nokta, çizgi ve kapalı alanlardı. Bu nedenle kodu biraz daha geliştirerek annotation’slara kadar okuyabildim. Bu işler yaklaşık olarak 1 günümü aldı.
Sonra yazdığım kodu public olarak github’da yayınladım. Hatta hızımı alamayıp NPM’de package olarak ekledim ancak kafama göre iş yapmak istemedim ve Netcad şirketinden yetkili biri ile görüştüm. Beni bilirsiniz yazdığım kodu internette herkesle paylaşmayı ve özgür yazılıma destek olmayı severim ancak yine de kendilerine danışmak istedim.
Netcad yetkilileri olan görüşmemde bu kodu public olarak paylaşmamın hoş karşılanmayacağını ancak kendi projelerimde kullanabileceğimi söylemesi üzerine repomu tekrar private duruma çektim. Biliyorum ki Netcad ileride bu engelleri muhtemelen kaldıracak ve ben de sizlerle paylaşabileceğim.
İleride haritaya eklemiş olduğunuz mevcut verilerinizi NCZ dosyası olarak dışarı aktarmayı da eklerim. Şimdilik o biraz bekleyebilir.